Zimowe odżywianie – jak rozgrzać organizm?

Zimą często czujemy się osłabieni i bez energii. Sezonowe rozdrażnienie i apatia nie są jednak wyrokiem. Wystarczy wspomóc organizm odpowiednią dietą, by móc na nowo odkryć uroki mroźnych miesięcy.

Zima i wczesna wiosna to brak słońca, niskie temperatury i krótkie dnie. Organizm zaczyna więc domagać się większej ilości pożywienia, by móc zrekompensować wydatek energetyczny związany z ogrzaniem ciała i utrzymaniem jego ciepłoty. Tylko odpowiednia dieta może zagwarantować zdrowie i dobre samopoczucie bez dodatkowych kilogramów. Jak więc odżywiać się zimą?

  • Pamiętaj o regularnych posiłkach co około 3 godziny, by móc zachować energię na stałym poziomie i uniknąć znużenia.
  • Do jadłospisu włącz składniki z wysoką zawartością witaminy C, która wzmocni Twoją odporność. Pamiętaj o brokułach, owocach cytrusowych, natce pietruszki, brukselce, owocach dzikiej róży oraz czosnku. Nie zaszkodzi również dobrze przemyślana sztuczna suplementacja.
  • Posiłki urozmaicaj „dobrymi” tłuszczami – aby ogrzać organizm, stosuj olej słonecznikowy, z pestek winogron oraz rzepakowy. Pamiętaj o tłustych rybach morskich oraz suplementacji w postaci tranu.
  • Pamiętaj o pożytecznych dla zdrowia bakteriach, które stymulują układ odpornościowy i hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Bakterie Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium bifidum znajdziesz m.in. w kefirach i napojach mlecznych.
  • Odporność wspieraj mikroelementami, m.in. magnezem ukrytym w bananach i kakao oraz cynkiem – znajdziesz go w kaszy gryczanej, żółtych serach, orzechach i wątróbce.
  • Na poprawę nastroju, ale i smaku oraz zdrowia – miód. Hamuje on rozwój drobnoustrojów i wspiera układ immunologiczny. Szczególnie doceń miody spadziowe oraz miód lipowy – nie podgrzewaj ich, by nie zniszczyć ich właściwości zdrowotnych. Najzdrowsze miody to miody są w czystej postaci lub rozpuszczone w płynach o temperaturze nieprzekraczającej 40°C.
  • Rozgrzewaj się od środka – najlepiej sprawdzą zupy (np. rosół) i przyprawy takie jak kardamon, imbir czy lubczyk.
  • Unikaj wysoko przetworzonej żywności z barwnikami i konserwantami – zanieczyszcza ona jelita, które mają ogromny wpływ na Twoją odporność.
Powrót do listy
Powrót do listy