Zdrowe propozycje na majówkę: dodatki do grilla

Długi weekend majowy to czas na relaks i zabawę, która nierzadko łączy się z grillowaniem. Chcesz zorganizować pyszny obiad dla rodziny? Zobacz zdrowe propozycje na majówkę, które będą apetycznym dodatkiem do mięsa z rusztu.

Pozycje obowiązkowe na grilla to kiełbasy i karkówka. Coraz chętniej sięgamy także po warzywa, np. cukinię czy paprykę. Co jeszcze warto postawić na stole? Sałatki, sosy i owoce zdrowe propozycje na majówkę, które idealnie komponują się z przygotowanym mięsem.

Sałatki – dodaj je do mięsa z grilla

Wszelkiego rodzaju sałatki są pysznym uzupełnieniem menu, które spodoba się nie tylko osobom dbającym o linię. Sałatki to także sprawdzony sposób na przemycenie warzyw, jeśli na co dzień nie pamiętamy o ich regularnym spożywaniu. Chcesz przygotować sałatkę, ale nie masz za bardzo czasu? Oto sprawdzony i niezwykle prosty przepis.

Do miski wsyp pocięte lub podarte liście sałaty (możesz ją zastąpić np. popularnym miksem sałat dostępnym w marketach), dodaj pomidora pokrojonego na kawałki oraz kulki mozzarelli. W szklance lub miseczce przyszykuj dressing: wymieszaj kilka łyżek oliwy ze szczyptą soli i sokiem z limonki. Połącz składniki i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj. Gotowe!

Sałatki i sosy są niesamowicie uniwersalne, ale ich sukces leży w umiejętnym dobieraniu dodatków. Nie bój się eksperymentować, zaczynając od podstawowych składników, np. pomidorów (świeżych i suszonych), ogórków, oliwek, sera feta, mozzarelli, szynki parmeńskiej, prażonych nasion słonecznika lub dyni.

Sosy – podkreślą smak grillowanych potraw

Gdy ketchup wydaje Ci się zbyt banalny i szukasz wyjątkowego uzupełnienia dania, postaw na sosy i dipy. Podkreślają smak i dodaj soczystości. Do grillowanych mięs i warzyw warto przygotować sos miodowo-musztardowy (zmieszaj musztardę, miód, oliwę i wodę w tych samych proporcjach i dopraw szczyptą soli), barbecue czy ajvar. Świetnie sprawdzą się także salsa, tzatziki, konfitura z żurawiny, guacamole.

Owoce i koktajle – bomby witaminowe

Świeżę owoce to najprostsza i najzdrowsza forma deseru. Nie dość, że mają w sobie mnóstwo witamin, to jeszcze są naprawdę pyszne. Jak podawać owoce na domowym grillu? Ułóż je na paterze albo pokrój na mniejsze kawałki i zrób sałatkę owocową w dużej misce lub w osobnych pucharkach dla każdego. Owoce możesz także zblendować i serwować jako koktajl.

A dla fanów mięsnych przekąsek, polecamy owocowo-mięsne duety, np. mango z szynką parmeńską. Choć dla wielu takie połączenie wydaje się być abstrakcją, w rzeczywistości to niebo w gębie!


Szukasz przepisów? Zobacz koniecznie ten wpis: Mięso i owoce – najbardziej udane połączenia


Woda i lemoniada – zdrowe alternatywy dla słodzonych napojów

Woda skutecznie gasi pragnienie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Dietetycy zgodnie przyznają, że codziennie powinniśmy wypijać ok. 1,5-2,5 l płynów, a w ciepłe dni jeszcze więcej. Woda jest bazą dla orzeźwiających lemoniad oraz domowych kompotów. Organizując domowego grilla, zadbaj o to, aby na stole znalazł się dzbanek z wodą. Możesz do dodać liście mięty i plasterki cytryny albo ogórka. Dla spragnionych bąbelków polecamy wodę gazowaną. Woda to o wiele zdrowszy wybór niż słodzone napoje czy soki. Boisz się, że zjesz za dużo? Przed posiłkiem wypij szklankę wody.

Zdrowe propozycje na majówkę na Twoim grillu

Zdrowe propozycje są zdrowe, gdy wybierasz sprawdzone składniki. Dlatego zawsze dbaj o to, aby owoce, warzywa oraz mięso pochodziły od sprawdzonych producentów. Wybierając kiełbasy na grilla TAKO masz gwarancję, że nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, a zawartość mięsa jest naprawdę wysoka. Szczegółowe składy naszych wyrobów znajdziesz w zakładce „produkty”.

Powrót do listy
Powrót do listy