Zalety śniadań białkowo-tłuszczowych

Od kilku już lat śniadania bogate w białka i tłuszcze wypierają popularne śniadania węglowodanowe. Na czym polega ich fenomen i w jaki sposób zmiana porannych przyzwyczajeń kulinarnych może wpłynąć na twój organizm? Sprawdziliśmy!

Śniadanie a poziom hormonów

Po przebudzeniu w organizmie zachodzi dużo różnych reakcji chemicznych, które mają wpływ na naszą poranną kondycję. Dużą rolę odgrywa kortyzol, wydzielający się podczas snu. Hormon ten rozkłada trójglicerydy na wolne kwasy tłuszczowe, co pozwala wykorzystać je jako źródło energii w trakcie snu. Jeżeli poziom insuliny jest w tym czasie niski, działanie kortyzolu sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Jeżeli stężenie insuliny gwałtownie wzrośnie, energia przekształca się w tkankę tłuszczową. Po przebudzeniu poziom kortyzolu jest bardzo wysoki, a z kolejnymi godzinami – aż do wieczora – obniża się. Jeżeli w ciągu 30-60 minut od pobudki zafundujemy sobie węglowodany proste lub złożone, może więc dojść do gwałtownego skoku cukru we krwi i wysokich skoków insuliny. To z kolei może prowadzić do uczucia głodu, zmęczenia, a nawet ochoty na słodycze. Śniadanie białkowo-tłuszczowe pozwala to niebezpieczeństwo wyeliminować.

Nie tylko dla pięknej sylwetki

Ze względu na wysokie stężenie kortyzolu w godzinach porannych śniadanie bogate w białka i tłuszcze jest zalecane osobom, chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Istnieje jednak grupa osób, która może czerpać dodatkowe zdrowotne korzyści z takiej kompozycji porannego pokarmu. Są to:

  • cukrzycy, osoby z insulinoopornością,
  • osoby aktywne fizycznie, wykonujące trening wieczorem lub popołudniu,
  • osoby mające trudności ze snem.

Zalety śniadań białkowo-tłuszczowych

Białka i tłuszcze w porannym posiłku poprawiają gospodarkę hormonalną i regulują poziom glukozy we krwi. W diecie odchudzającej wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, przynosząc szybsze rezultaty. Przede wszystkim jednak pozostawiają uczucie sytości na dłużej, niwelują uczucie zmęczenia i zapobiegają chęci sięgnięcia po słodkie, bardziej kaloryczne przekąski.

Jak wygląda śniadanie białkowo-tłuszczowe?

Zastanawiasz się, jak skomponować posiłek bogaty w białka i zdrowe tłuszcze? Oto lista składników, które możesz wykorzystać do przygotowywania smacznych śniadań:

  • jajka,
  • awokado,
  • wędlina,
  • wędzony łosoś,
  • boczek,
  • orzechy,
  • oliwa z oliwek.

Jajka możesz przyrządzać w wielu odsłonach: jako omlet, jajecznicę czy po prostu jajko gotowane. Ważnym elementem śniadań białkowo-tłuszczowych są warzywa – powinny stanowić przeważającą część posiłku. Do smażenia używaj wysokiej jakości olejów w niewielkiej ilości – mogą one stanowić także dodatek do warzyw. Pamiętaj: w śniadaniu białkowo-tłuszczowym rezygnujemy z chleba. Możesz swobodnie dodawać do niego natomiast mięsa i ryby.

Jakie śniadanie jest najlepsze dla ciebie?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe to alternatywa dla śniadań węglowodanowych, które przed długi czas cieszyły się dużą popularnością. Chociaż mają wiele zalet pamiętać należy, że to, jakie śniadanie jest dla nas odpowiednie zależy od naszego organizmu. Jeśli w krótkim czasie po śniadaniu odczuwasz głód, spadek energii i senność, warto rozważyć zmianę porannych posiłków. Trzeba też wziąć pod uwagę aktywność fizyczną. Osoby, które ćwiczą rano, więcej energii zyskają dzięki śniadaniom węglowodanowym. Jeżeli ćwiczysz popołudniami lub wieczorami, śniadanie białkowo-tłuszczowe może być dla ciebie lepszą opcją.

Powrót do listy
Powrót do listy