Wielkanocne przepisy na mięso

Wielkanoc to wyjątkowy czas. Po Wielkim Poście przychodzi czas na ucztę – nasze stoły zwykle uginają się pod ciężarem świątecznej sałatki, kolorowych pisanek i lukrowanych ciast. Dla osób, które starały się nie jeść mięsa to powrót do lubianych smaków. Co w takim razie przygotować, żeby wielkanocny stół zachwycał smakiem?

Pieczony schab z sosem chrzanowym

Chrzan jest jednym z podstawowych produktów na świątecznym stole. Nic więc dziwnego, że często pojawia się jako dodatek do różnych potraw. Tak jest i tym razem! Mamy dla Was przepis na pieczony schab z sosem chrzanowym.

Składniki: 800 g schabu, 100 g chrzanu tartego, ząbek rozdrobnionego czosnku, majeranek, 200 ml śmietany, 80 ml oleju słonecznikowego, przyprawa do mięs, dwie szklanki wody, esencja do sosu.

Mięso należy umyć i oczyścić, a następnie natrzeć przyprawą do mięs, majerankiem i czosnkiem. Tak przygotowane mięso odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Gdy mięso chwilę odleży, obsmaż je na patelni, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 25 minutach dolej do schabu dwie szklanki wody. Upieczone mięso odłóż na bok, a powstały sos przelej przez sitko do mniejszego naczynia. Do sosu dodaj esencję, całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do niego odciśnięty, pozbawiony soku chrzan i śmietanę. Gotuj jeszcze przez około 5 minut na wolnym ogniu. Pokrojony schab polej sosem i delektuj się jego smakiem.

Pieczeń z jajkiem

Jajko symbolizuje nowe życie i to właśnie dlatego jego obecność na wielkanocnym stole jest tak istotna. Czasem warto wykorzystać je nieco inaczej niż w formie pisanki, na przykład jako nadzienie pieczeni. Przedstawiamy przepis na pieczeń z jajkiem i masą ziołową.

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 cebule, majeranek, sól, pieprz. Na masę ziołową: 5 jajek na twardo, 30 dag szpinaku, garść świeżej bazylii, 10 dag startego sera żółtego.

W większej misce wymieszaj mięso, jajka, posiekaną cebulę i przyprawy. Połowę z tej mieszanki przełóż do formy keksowej (najlepiej 26 cm na 8 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wzdłuż, przez środek formy, ułóż jajka jedno za drugim. Szpinak i bazylię posiekaj i zblanszuj, a następnie odciśnij na sitku. Połącz je ze startym serem i dopraw solą i pieprzem. Powstałą masę rozłóż po bokach jajka. Przykryj to resztą mięsa. Wszystko piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Pieczona biała kiełbasa

Pamiętajcie, że na wielkanocnym stole znakomicie odnajdzie się biała kiełbasa! Bez niej nie może obejść się żaden wielkanocny stół czy koszyczek.

Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy, 2 cebule, 150 g parzonego/wędzonego boczku. Zalewa: 1/4 szklanki piwa (lub białego wina) lub 2 łyżki octu, 3 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, łyżeczka suszonego majeranku, 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu, pieczona biała kiełbasa.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóż białą kiełbasę i cebulę pokrojoną na plasterki. Kiełbasę polej wcześniej przygotowaną zalewą (wymieszaj wszystkie składniki). Kiełbasę w zalewie posyp pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Naczynie żaroodporne przykryj folią lub pokrywą i piecz 45 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz kiełbasę kolejne 45 minut.

Powrót do listy
Powrót do listy