Wędliny kanapkowe

Kanapka jest dobra o każdej porze dnia. Najlepiej na ciemnym pieczywie z masełkiem, świeżym pomidorem i wyśmienitą szynką! Co TAKO ma do zaproponowania w tym temacie?

Od zarania dziejów

Można być naprawdę zdziwionym, gdy słyszy się, że kanapki były znane już w starożytności. Tak, tak! Jest wiele rodzajów kanapek, ale pierwsze były tartinki, czyli kanapki składające się z jednej warstwy pieczywa, na której układa się dodatki. Te w bardziej popularnej formie, sandwicze są wynalazkiem hrabiego Sandwich, który włożył dodatki między dwie kromki pieczywa. Kanapki (z fr. „canapés”) zadomowiły się w Polsce pod koniec XIX w. dzięki kuchni francuskiej.

Ulubieniec

Chyba nie ma osoby, która nie doceniałaby zalet kanapek. Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska idealnie nadaje się na każdy posiłek – śniadanie, lunch, obiad (jecie czasem kanapkę ze schabowym? 🙂 ), czy kolację. Sprawdza się w każdych warunkach – nie potrzeba do niej sztućców czy talerza.  Na przestrzeni lat przekąska ta ewoluowała i prawie każdy kraj ma swoją wariację na jej temat. We Włoszech spróbujemy panini, w Nowym Jorku znajdziemy pastrami lub bajgle, Wietnamczycy jedzą bahn a Duńczycy zajadają się na lunch smorrebrod. W Polsce króluje kanapka z masłem, serem, świeżymi warzywami i oczywiście szynką!

Kanapkowe wędliny

Na wędlinach znamy się jak mało kto, dlatego wiemy która z nich nada się idealnie na kanapki. Dzięki szynce nawet najprostsza kanapka stanie się wyśmienitym i sycącym daniem! Które wędliny TAKO najlepiej sprawdzą się jako dodatek do kanapki?

 

  1. Szynka krucha – to chyba nasz faworyt! 100 g produktu otrzymano z 135 g mięsa.
  2. Szynka tradycyjna – nie lubisz eksperymentować i szukasz szynki, która spełni Twoje oczekiwania? Oto ona, bez alergenów, glutenu i glutaminianów. 100 g otrzymane ze 130 g mięsa.
  3. Szynka pieczona na szaro – tworzona z myślą o miłośnikach wyjątkowych smaków! Brak alergenów, bardzo mięsna – 100 g produktu otrzymano z 150 g mięsa.
  4. Polędwica krucha – czyli coś, co zachwyca swoją kruchością i delikatnością. Mięsność: 100 g produktu otrzymano z 110 g mięsa.
  5. Polędwica tradycyjna – ulubieniec każdego bez wyjątku. Tradycyjna, aromatyczna i smakowita!

 

To nie wszystko! Jeśli jesteś głodny wędliniarskich wrażeń na swojej kanapce, sprawdź resztę naszych produktów! Smacznego!

Powrót do listy
Powrót do listy