Świeże koktajle – niezastąpiona bomba witaminowa

W okresie wczesnowiosennym często odczuwamy zmęczenie, trudności z koncentracją i ogólny spadek energii. Duże skoki temperatury mogą z kolei narazić organizm na spadek odporności. Aby tego uniknąć, należy zadbać o odpowiedni poziom witamin. Zamiast faszerować się tabletkami i suplementami diety, sięgnij po smaczne i zdrowe warzywno-owocowe koktajle.

Jak przygotować koktajl?

Zaletą koktajli jest to, że można je przygotowywać z ulubionych składników, urozmaicając je w zależności od potrzeb i upodobań. Staraj się łączyć w nich zarówno owoce, jak i warzywa, ale także orzechy, nasiona, sok z cytryny czy napar z ziołowej herbaty. Najbardziej popularne składniki to banany, truskawki, ananas, mango, gruszki, jabłka, kiwi, jarmuż, szpinak, brokuły. Możesz je dowolnie łączyć i uzupełniać o swoje ulubione przysmaki.

Grunt to różnorodność

Staraj się nie ograniczać do tych samych składników. Łącz je w różne kombinacje i zmieniaj przepisy, aby nie popaść w rutynę. Sięgaj też po świeże, sezonowe warzywa i owoce, które doskonale urozmaicą koktajle. Spożywaj je na drugie śniadanie, podwieczorek albo w dowolnej chwili w ciągu dnia. Staraj się nie wypijać całego koktajlu naraz, ale małymi łykami, delektując się ich smakiem. Dostarczysz wtedy organizmowi możliwie najwięcej witamin i minerałów. Pamiętaj, że koktajl powinien być świeży, dlatego lepiej wypić go od razu lub niedługo po przygotowaniu.

Zdrowe i smaczne dodatki

Warzywa i owoce to nie wszystko. Aby urozmaicić napój i sprawić, że będzie bardziej sycący, możesz dodawać do niego również takie składniki, jak siemię lniane czy nasiona chia, płatki owsiane, amarantus, a także jogurt naturalny. Jeśli lubisz smak czekolady, dobrym urozmaiceniem będzie ciemne kakao, które zawiera cenne antyoksydanty. Doskonałym dodatkiem będą też orzechy nerkowca, włoskie, pestki dyni lub słonecznika.

Powrót do listy
Powrót do listy