Świeże koktajle – niezastąpiona bomba witaminowa
W okresie wczesnowiosennym często odczuwamy zmęczenie, trudności z koncentracją i ogólny spadek energii. Duże skoki temperatury mogą z kolei narazić organizm na spadek odporności. Aby tego uniknąć, należy zadbać o odpowiedni poziom witamin. Zamiast faszerować się tabletkami i suplementami diety, sięgnij po smaczne i zdrowe warzywno-owocowe koktajle.
Jak przygotować koktajl?
Zaletą koktajli jest to, że można je przygotowywać z ulubionych składników, urozmaicając je w zależności od potrzeb i upodobań. Staraj się łączyć w nich zarówno owoce, jak i warzywa, ale także orzechy, nasiona, sok z cytryny czy napar z ziołowej herbaty. Najbardziej popularne składniki to banany, truskawki, ananas, mango, gruszki, jabłka, kiwi, jarmuż, szpinak, brokuły. Możesz je dowolnie łączyć i uzupełniać o swoje ulubione przysmaki.
Grunt to różnorodność
Staraj się nie ograniczać do tych samych składników. Łącz je w różne kombinacje i zmieniaj przepisy, aby nie popaść w rutynę. Sięgaj też po świeże, sezonowe warzywa i owoce, które doskonale urozmaicą koktajle. Spożywaj je na drugie śniadanie, podwieczorek albo w dowolnej chwili w ciągu dnia. Staraj się nie wypijać całego koktajlu naraz, ale małymi łykami, delektując się ich smakiem. Dostarczysz wtedy organizmowi możliwie najwięcej witamin i minerałów. Pamiętaj, że koktajl powinien być świeży, dlatego lepiej wypić go od razu lub niedługo po przygotowaniu.
Zdrowe i smaczne dodatki
Warzywa i owoce to nie wszystko. Aby urozmaicić napój i sprawić, że będzie bardziej sycący, możesz dodawać do niego również takie składniki, jak siemię lniane czy nasiona chia, płatki owsiane, amarantus, a także jogurt naturalny. Jeśli lubisz smak czekolady, dobrym urozmaiceniem będzie ciemne kakao, które zawiera cenne antyoksydanty. Doskonałym dodatkiem będą też orzechy nerkowca, włoskie, pestki dyni lub słonecznika.