Sól – jaki ma wpływ na organizm?

Sól jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak zbyt duża jej ilość może być niezwykle groźna dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego.

Ważna rola sodu

Ludzki organizm potrzebuje sodu, aby móc podtrzymywać funkcje życiowe. Jest on niezbędny do utrzymania odpowiedniej ilości płynów w ciele i zachowania równowagi elektrolitowej. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego. Pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi i zapewnia prawidłowe działanie mięśni. To on bierze również udział w transporcie ważnych związków przez błony komórkowe. Krótko mówiąc, sól jest nam niezbędna do życia.

Zalecana norma

Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać dziennie 5 g soli, czyli nie więcej niż jedną płaską łyżeczkę. Tymczasem średnia dla naszego kraju wynosi prawie trzykrotność zalecanej dawki. Co ważne, normę tę przekraczają również osoby, które nie dosalają potraw. Dlaczego? Ponieważ sól znajduje się w kupowanych produktach. Najwięcej mają je te przetworzone i najmniej zdrowe oraz fast foody. Czytając etykiety w sklepach, warto więc zwrócić uwagę na zawartość soli w 100 g produktu. Jeśli zamiast soli w składzie znajduje się sód, pamiętaj, że 1 g sodu równa się 2,5 g soli.

Nadmiar soli w organizmie – czym grozi

Negatywny wpływ soli najszybciej zaobserwujemy na naszej wadze. Jej nadmiar powoduje zatrzymanie wody w organizmie przez co tyjemy, a kończyny wydają się opuchnięte. Spada wówczas również nasze samopoczucie. Zbyt duża ilość soli w codziennej diecie to także ryzyko chorób:

  • sercowo-naczyniowych,
  • nowotworów,
  • cukrzycy typu II,
  • udaru mózgu,
  • osteoporozy,
  • chorób nerek.

Jak eliminować nadmiar soli z diety?

Z soli trudno zrezygnować, ponieważ lubimy jej smak. Jeśli jednak chcemy odżywiać się zdrowo, warto wprowadzić kilka zmian, które pozwolą lepiej kontrolować ilość spożywanej soli. W jaki sposób? Przede wszystkim sprawdzając, ile soli znajduje się w kupowanych produktach i rezygnując z tych, które zawierają jej zbyt wiele. Są to:

  • kostki rosołowe,
  • chipsy,
  • paluszki,
  • krakersy,
  • solone orzechy,
  • pop corn,
  • zupki chińskie i gorące kubki,
  • niektóre wody mineralne.

W tym ostatnim przypadku najlepiej wybierać wodę z zawartością sodu poniżej 100 mg.

Gotując, starajmy się zastępować sól innymi przyprawami, a w szczególności zielonymi ziołami: majerankiem, pietruszką, lubczykiem. A przede wszystkim – nauczmy się cieszyć naturalnym smakiem warzyw, owoców, mięs, bez niepotrzebnego doprawiania ich. Usuńcie ze swoich stołów solniczkę i smakujcie potrawy. Organizm przyzwyczaja się do smaków, więc w niedługim czasie odkryjecie, że wcale nie potrzebujecie tak dużych ilości soli na swoich talerzach. Gorąco do tego zachęcamy!

Powrót do listy
Powrót do listy