Przyrządzanie mięsa drobiowego – 10 praktycznych porad

Mięso drobiowe często króluje na polskich stołach. Jak je przyrządzać, by nie spowszedniało i smakowało wszystkim domownikom? Mamy kilka pomysłów.

Małe hodowle najlepsze

Miejsce, z jakiego pochodzi drób, jest niezwykle ważne. Mięso kurczaka, który biega wolno na świeżym powietrzu i otrzymuje karmę roślinną, jest zdecydowanie bardziej delikatne i smaczne. Ma także znacznie mniejszą zawartość tłuszczu niż mięso pochodzące z przemysłowych hodowli. O wysoką jakość mięsa powinny w szczególności zadbać więc osoby na diecie lekkostrawnej i odchudzającej, a także osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego.

Bogactwo smaków dzięki marynacie

Przed przyrządzaniem mięsa drobiowego warto pozwolić mu nasiąknąć marynatą przygotowaną z mieszanki ziół. Najlepiej zostawić je na całą noc, by smaki i aromaty wniknęły dokładnie we włókna mięsa. Taki zabieg pozwoli nie tylko wzbogacić smak mięsa, ale sprawi także, że będzie ono miękkie i delikatne.

Gotowanie, pieczenie i smażenie w niskiej temperaturze

Zaletą kurczaka jest to, że przygotowuje się go stosunkowo szybko. Jeśli jednak zastosujemy niską temperaturę podczas obróbki termicznej i wydłużymy czas gotowania, sprawimy, że mięso będzie wręcz rozpływało się w ustach. Zbyt wysoka temperatura może wywołać odwrotny efekt – sprawić, że danie będzie suche, przypalone i utraci swoje lekkostrawne właściwości.

Grillowanie zamiast smażenia

Jeśli chcemy przyrządzić dietetyczne danie z piersi kurczaka, najlepiej zrezygnować ze smażenia na rzecz grillowania na specjalnej patelni. Absolutnie nie należy dodawać tłuszczu. Wystarczy posypać mięso solą, pieprzem i ziołami oraz krótko smażyć z obu stron.

Dietetyczny kurczak na parze

Innym sposobem na przyrządzenie mięsa o właściwościach redukujących nadwagę, jest gotowanie na parze. Pamiętać należy, że taka forma obróbki termicznej powinna być krótka. W przeciwnym wypadku mięso stanie się suche. Czas gotowania na parze zależy od wielkości mięsa – warto sprawdzać je w miarę przyrządzania, rozkrajając mięso lub przygotować mniejsze kawałki przed termiczną obróbką.

Pieczenie całego kurczaka

Kurczak upieczony w całości to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. By nadać mu wspaniałego smaku i wyglądu, należy pamiętać o kilku drobiazgach. Przede wszystkim przed włożeniem do piekarnika, zamarynowane mięso drobiowe powinno nabrać temperatury pokojowej. Kurczaka najlepiej kłaść na metalowej kratce w brytfance albo na dnie wyłożonym warzywami. Nogi należy związać, a mięso zalać roztopionym masłem. Pamiętajmy o pieczeniu w niskiej temperaturze – ok. 75-100 st. C. Pozwoli to na równomierne ogrzewanie całego kurczaka. Takie powolne pieczenie może trwać nawet do 3 godzin – w zależności od wielkości kurczaka i temperatury. Optymalne warunki dla kurczaka o wadze 1,5 kg to 100 st. C i dwie godziny pieczenia.

Zalety kąpieli solankowych

Przed przyrządzeniem, mięso drobiowe warto zanurzyć na ok. 2 godziny w roztworze wody i soli. Zalecane proporcje to 50 g woli na każdy litr zimnej wody. Taka kąpiel sprawi, że sól przedostanie się do włókien mięsa i zatrzyma jego soki w trakcie obróbki termicznej. Dzięki temu przygotowane mięso będzie mniej zwarte.

Pieczone roladki drobiowe

Dobrą alternatywą dla tradycyjnych piersi kurczaka są roladki, które przyrządzimy bardzo szybko. Wystarczy przekroić piersi wzdłuż i delikatnie rozbić tłuczkiem. Na mięso nakładamy plaster szynki i sera, a całość rolujemy i spinamy wykałaczką. Roladki pieczemy w ulubionym sosie (śmietanowym lub pieczeniowym) pod folią aluminiową przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Kurczak w wersji orientalnej

Dobrym sposobem na urozmaicenie obiadów jest przygotowanie kurczaka po chińsku na brązowym ryżu. Najlepsze przyprawy i dodatki do tego celu to: świeżo starty imbir, czosnek, sos sojowy, miód, sezam, olej ryżowy, grzyby mun, pędy bambusa.

Wyborne skrzydełka

A może zamiast piersi wolisz skrzydełka? To świetny pomysł na obiad, ale również na wieczorną przekąskę. Cały sekret tkwi w marynacie. Miłośników słodko-pikantnych skrzydełek zachęcamy do przygotowania marynaty z sosu sojowego, chili, papryki, czosnku i przecieru pomidorowego. Skrzydełka należy piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 40 minut. Ważne: skrzydełka należy wyłożyć na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej, od czasu do czasu obracać i polewać marynatą. Gotowe!

Powrót do listy
Powrót do listy