Przepis na zupę dyniową

Bezapelacyjnie jesień to czas zupy dyniowej! Ta pyszna, sycąca oraz bardzo zdrowa zupa kusi swoim zapachem i aromatem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a gwarantujemy, że pokochasz chłodne, jesienne dni.

Składniki:

  • Dynia
  • Czosnek
  • Por
  • Seler
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Batat lub ziemniaki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Kminek
  • Sól morska lub himalajska
  • Pieprz

Do dekoracji:
Siemię lniane, pestki dyni, parmezan, ser feta, ser owczy lub zielona pietruszka.

Dynię i czosnek (mogą być posypane rozmarynem) pieczemy do miękkości przez ok. 30 minut. W tym czasie w garnku gotujemy por, seler, marchewkę i pietruszkę wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Po ok. 15 minutach dodajemy batata lub ziemniaki.

Z upieczonej dyni oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy i dodajemy do wywaru warzywnego. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Gdy smaki się połączą, odstawiamy zupę do lekkiego przestygnięcia i blendujemy. Krem doprawiamy gałką muszkatołową, mielonym kminkiem, solą, pieprzem.

Zupę krem podajemy z prażonymi pestkami dyni, siemieniem lniany, parmezanem, fetą, serem owczym lub zieloną pietruszką, do wyboru. Życzymy smacznego!

Powrót do listy
Powrót do listy