Pięć zalet wołowiny

Wołowina jest szlachetnym gatunkiem mięsa, bardzo popularnym wśród miłośników gotowania. Jej charakterystyczne znaki to niezwykła kruchość, kolor mięsa i przede wszystkim wyjątkowy aromat. Co oprócz walorów smakowych może nam zaproponować?

Zawartość tłuszczu

Wołowina cechuje się średnią zawartością tłuszczu. Zmiany w sposobie hodowli krów spowodowały spadek poziomu tłuszczu nawet o 20% w ciągu ostatnich kilku dekad. Warto także wiedzieć, że tłuszcze zawarte w tym mięsie są tłuszczami nienasyconymi, a zatem korzystnymi dla naszego zdrowia.

Duża ilość witaminy B

Kolejną zaletą wołowiny jest wysoka zawartość witamin z grupy B. Mięso to jest jednym z głównych źródeł witaminy B12, która nie występuje w produktach roślinnych. Dodatkowo wołowina zawiera witaminy B1 i B6. Funkcją tych witamin jest produkcja krwinek czerwonych i dotlenianie mięśni.

Mięso bogate w kwas linolowy

Informacja ważna szczególnie dla osób będących na diecie redukcyjnej. Kwas linolowy pomaga w zmieszaniu tkanki tłuszczowej, nie niszcząc jednocześnie mięśni. Wołowina jest jednym z najbogatszych źródeł sprzężonego CLA. Innym produktem zawierającym dużą ilość kwasu linolowego jest mleko.

Fosfor, żelazo i cynk

Na 100 gram mięsa wołowego znajdziemy aż 2,5 mg żelaza i 3,8 mg cynku. W przypadku cynku, który jest bardzo ważny w diecie kobiet ciężarnych i karmiących, jest to około 1/3 dziennego zapotrzebowania człowieka. Wołowina jest też bogata w fosfor odpowiedzialny za zdrowe i mocne kości.

Wysoki poziom prekursorów

Prekursory to substancje, które wchodząc w reakcje chemiczne z innymi składnikami dają niesamowite doznania smakowe. Chociaż same w sobie nie mają żadnych cech zapachowych i smakowych, sprawiają że wołowina jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Wysoki poziom prekursorów, które wpływają znacząco na smak mięsa, wynika z wieku zwierzęcia. Bydło ubija się w dojrzałym wieku, gdy poziom prekursorów jest najwyższy.

Powrót do listy
Powrót do listy