Nasiona chia i ich właściwości

Te małe czarne nasionka przypominające sezam stały się niezwykle popularne i goszczą już w nie jednej kuchni. Ich mały wygląd sprawia, że mogą być dodane niemalże do każdego posiłku, wzbogacając go o cenne wartości odżywcze.

„Chia” znaczy „siła”

Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej, rośliny z tej samej rodziny co mięta i melisa. Dawniej nasiona chia były podstawowym składnikiem diety Azteków i Majów, dzisiaj podbijają podniebienia osób, które odżywiają się świadomie. Sekret ich popularności leży w bogatym składzie wartości odżywczych. Ich niewielka ilość zawiera w sobie błonnik, wapń, białko, magnez, fosfor, cynk, mangan, potas, tłuszcz oraz witaminy z grupy B. Wszystkie te składniki są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i budowę kości (dlatego są mile widziane w diecie dzieci i nastolatków). Jednak ze względu na wysokie zawartości wyżej wymienionych elementów, zalecana ilość spożywanych nasion wynosi ok. 20 g dziennie.

Na zdrowie!

Komu i jak mogą pomóc nasiona chia? Warto wiedzieć, że nasiona mają w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających powstawanie wolnych rodników. Hamują starzenie się organizmu, rozwój nowotworów, mutacje i uszkadzanie komórek. Są także chętnie polecane osobom na diecie, walczącym z nadwagą lub otyłością. Zawarty błonnik poprawia pracę metabolizmu i zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Ich spożycie zaleca się również kobietom w trakcie ciąży oraz karmiącym piersią, a ostatnie badania wykazały również pozytywny wpływ na stan osób chorych na cukrzycę typu 2 ze względu na spowalnianie wchłaniania cukrów i regulację ich poziomu we krwi.

Jak jeść nasiona chia?

Podobnie jak nasiona lnu i tych ziarenek nie trzeba mielić przed spożyciem, dlatego nawet najbardziej oporni mogą je z łatwością dodać do swojej diety. Dobra wiadomość dla wszystkich mam niejadków: nasiona chia nie mają wyraźnego smaku, dlatego argument „nie smakuje mi” również odpada. Ich tendencja do nabierania wody czyni je dobrym sposobem na zagęszczanie sosów.

Nasiona można dodawać do koktajlu, smoothie, jogurtu, deseru, kasz, ryżu, a nawet do wypieku pieczywa. Z pewnością podniosą wartość odżywczą każdego posiłku. Jednak przed dodaniem warto namoczyć je w wodzie przez kilka minut. Jeśli dodasz je do mleka, uzyskasz pudding.

Nie masz jeszcze pomysłu, jak wykorzystać nasiona? Wypróbuj ten przepis na śniadanie: 20 gr nasion chia zalej 100 ml mleka, wody lub mleka roślinnego (migdałowego lub kokosowego) i wymieszaj. Poczekaj 20 minut i dodaj ulubione owoce. Całość obsyp wiórkami lub chipsami kokosowymi. Gotowe!

Powrót do listy
Powrót do listy