Mięso w diecie lekkostrawnej

Chociaż dieta lekkostrawna kojarzy nam się raczej z koniecznością przy poważniejszych chorobach, tak naprawdę przyda się od czasu do czasu każdemu z nas. Jaka jest jej idea i czy na diecie lekkostrawnej można jeść mięso?

Czym jest dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna, jak sama nazwa wskazuje, ma za zadanie odciążyć nasz układ pokarmowy i zminimalizować wysiłek organizmu związany z trawieniem. W jadłospisie takiej diety znajdą się zatem najczęściej produkty i potrawy, które nie wymagają od naszego żołądka wielogodzinnej pracy. Najczęściej dieta lekkostrawna zalecana jest przy chorobach układu pokarmowego, chociaż występuje także jako rekomendacja po ciężkich zabiegach i operacjach. Warto jednak pamiętać, że ten rodzaj odżywiania jest też dobry na co dzień i przyjmuje się, że od czasu do czasu każdy z nas powinien przejść na tę dietę.

Dieta lekkostrawna to nie tylko przejście na mniej obciążające nasz organizm produkty, ale także dbanie o odpowiednie przyrządzanie potraw. Zabronione jest wędzenie czy długotrwałe smażenie, które mocno obciąża nasz układ pokarmowy. Do swojej kuchni powinniśmy wprowadzić takie metody przygotowania jedzenia jak duszenie czy gotowanie na parze. W ten sposób uzyskamy idealne dla naszego żołądka posiłki.


Przeczytaj również: Czy można mieć alergię na mięso?


Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Najważniejszą zasadą tej diety jest oczywiście to, żeby produkty były łagodne dla układu pokarmowego. Ważne jest, żeby dieta ta była zbilansowana i dostarczała najpotrzebniejszych wartości odżywczych. Nie powinno w niej brakować dobrej jakości białka, zdrowych tłuszczy czy odpowiedniej ilości węglowodanów. W diecie lekkostrawnej trzeba uważać na błonnik i utrzymywać go na stałym poziomie. Lepiej wybrać pieczywo pszenne, które nie dostarczy tyle samo pracy naszemu żołądkowi, co pieczywo razowe.

Wybierając dietę lekkostrawną trzeba dokładnie przemyśleć jadłospis. Potrawy i produkty, które możemy spożywa bez problemu to:

  • gotowane lub duszone warzywa,
  • lekkie kasze,
  • owoce pozbawione skórki i nasion,
  • rosół,
  • zupy kremy,
  • jajka – gotowane na miękko, omlet,
  • chude ryby morskie jak dorsz, mintaj czy pstrągi,
  • sery żółte czy mleko o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • kefiry, maślanki, twarogi chude oraz półtłuste i jogurty naturalne.

Przeczytaj również: Które mięso jest najzdrowsze?


Czy na diecie lekkostrawnej można jeść mięso?

Oczywiście, że tak! Ważne tylko, żeby wybrać odpowiedni rodzaj mięsa – musi to być mięso chude, z którym nasz organizm łatwo sobie poradzi. W diecie lekkostrawnej nie może zabraknąć odpowiedniej ilości białka. Właśnie dlatego powinniśmy uwzględnić w niej chude mięso z indyka, kurczaka, królika i innych o zbliżonych składnikach odżywczych. Jeśli jesteś fanem kanapek z wędliną, wybieraj te z niską zawartością tłuszczu – najlepiej zdecydować się na te na bazie szynki czy polędwicy.

Zapomnij o tłustej wieprzowinie – schab, boczek, słonina muszą poczekać! Niewskazane są także tłuste wędliny: mielonka, salami, parówki, pasztetowa czy kaszanka. W grę nie wchodzi też baranina, wołowina, gęś, kaczka i tatar.

 

Powrót do listy
Powrót do listy