Jakie mięso dodać do pierogów?

Chociaż pierogów jest naprawdę wiele, jednymi z faworytów są pierogi z mięsem. Które mięso sprawdzi się najlepiej w formie farszu do tradycyjnych pierogów?

Jakie mięso do pierogów?

Co kuchnia, to inny przepis! Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, każde mięso przygotowane na swój sposób, może pasować do cienkiego ciasta. Mamy dla Ciebie trzy propozycje – zobacz, które mięso będzie najlepsze.

Mięso wieprzowe do pierogów

Tradycyjnie raczej nie wybiera się go do domowych pierogów z mięsem. Dlaczego? Ze względu na specyficzny smak i tłustość mięsa. Jeśli chcecie przygotować pierogi z mięsem wieprzowym, warto wybrać chudszą część. Po ugotownaiu i zmieleniu mięsa, można je jeszce przesmażyć z przyprawami i dodatkiem cebuli.

Przeczytaj również: W czym panierować mięso?

Mięso wołowe do pierogów

Najlepiej sprawdzi się mięso wołowe z rosołu. Jest bardzo delikatne i odpowiednio nawilżone. Wystarczy zmielić mięśo, dodać podsmażoną cebulkę i przyprawy. Masę trzeba wyrabiać przez kilkanaście sekund, tak by była zwarta i możliwa do ugniatania. Jeśli masz problem z konsystencją, skorzystaj z tych porad – masę za rzadką należy przesmażyć jeszcze raz na patelni. Masę zbyt gęstą możesz rozrzedzić ostrożnie kilkoma łyżkami rosołu.

Mięso drobiowe do pierogów

Tak jak w przypadku mięsa wołowego, mięso drobiowe najlepiej wykrzoystywać z pozostałości po rosole. Smak mięsa zależy od Ciebie – możesz zmielić je razem z pozostałymi po bulionie warzywami lub po prostu podsmażyć z cebulką i przyprawami.

Naszła Cię ochota na pierogi? Sprawdź nowość w naszej ofercie – Pierogi? Nie tylko z mięsem!

Powrót do listy
Powrót do listy