Jak wybrać najlepszy schab na domowy obiad?

Klasyk kuchni polskiej, który pojawia się często na naszych stołach? Schab! Dzielimy się radami jak wybrać najlepsze mięso na Wasz domowy obiad!

Schab, czyli…

Najczęściej schab kojarzy nam się z niedzielnym panierowanym kotletem smażonym tradycyjnie na smalczyku. Chociaż najbardziej popularna, nie jest to jednak jedyna forma przyrządzenia tego mięsa. Świetnie też smakuje schab panierowany, schab po warszawsku czy rolady. Najważniejszym elementem nie jest przepis czy sposób przygotowania, a odpowiednio wybrany kawałek mięsa. Na co zwrócić uwagę by wybrać schab, który będzie zawsze miękki i kruchy?

Uważaj na ideały

Idealnie wyglądający schab? Jednolity, zbity i jasny? Nie z nami te numery! Przed takim kawałkiem mięsa ostrzegamy! Jeżeli schab jest w przekroju bardzo czysty, a otacza go jedynie biała błonka, lepiej wybrać coś innego. Będzie twardy, suchy i jałowy w smaku.

Tłuszczyk? Poproszę!

Chociaż spora część z nas ma małą obsesję na punkcie jak najmniejszej ilości tłuszczu, w schabie powinniśmy odrzucić ten trend. Kawałek mięsa, którego szukamy powinien mieć nieznaczne przerosty tłuszczyku. Przyjrzyj się uważnie – jeśli mięso będzie miało małe, równomiernie rozłożone żyłki tłuszczu, któy jest biały i miękki, będzie idealne na obiad. Taki schab będzie odpowiednio nawilżony i kruchy.

Przeczytaj również: Jakie mięso na rosół?

Nie kupuj mięsa w paczce

Pakowany i plastrowany schab to produkt, który spokojnie możecie ominąć w sklepie. Zdarza się, że producenci próbują różnych sztuczek, umieszczając na przykład na wierzchu najładniejszy plaster schabu. Bardzo często naklejki na paczce są umieszczone w taki sposób, byśmy nie widzieli dokładnie zawartości pudełka. Jeśli już na etapie zakupu sprawdzenie zawartości opakowania sprawia Wam problem, oznacza to, że producent może mieć coś do ukrycia. Bezpieczniej kupić schab na wagę.

Unikaj bladego mięsa

Dobra rada przed zakupami: zawsze wybieraj szęść schabu od strony karczku. To delikatne mięso o delikatnej strukturze i nacyconym kolorze. Te trzy cechy gwarantują uzyskanie miękkiego i soczystego dania. Uważaj na drugą część schabu – jest ona bledsza i zdecydowanie twardsza. Nie będzie z tego dobrego obiadu.

Przeczytaj również: Czy można mieć alergię na mięso?

 

Powrót do listy
Powrót do listy