Jak najlepiej przygotować mięso?

Każdy ma swoją ulubioną metodę przyrządzania mięsa - jedni uwielbiają smażone, inni wolą dania pieczone. Wszystkie ze sposobów mają swoje wady i zalety.

Smażenie

To najszybszy sposób przygotowywania mięsa. Chociaż dzięki niemu potrawy mają wyrazisty i aromatyczny smak, smażenie może być zdradliwe. Podczas tej obróbki mięsa trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze – zarówno zbyt mało i za bardzo rozgrzany tłuszcz może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jeśli temperatura tłuszczu będzie zbyt wysoka, w naszej potrawie mogą pojawić się niebezpieczne związki chemiczne. Inną wadą smażenia jest ucieczka z mięsa witamin, szczególnie witaminy A, D, E i B6. Smażenie wpływa też niekorzystnie na nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w mięsie. Co prawda smażenie nadaje przyrządzanym produktom wyśmienity smak i piękną złotą barwę, powinniśmy raczej ograniczać produkty przygotowywane w tłuszczu. Wyjątkiem jest używanie odpowiednich produktów – oleju ryżowego, czy oliwy z oliwek. Więcej o tym jak mądrze smażyć przeczytasz w naszym ostatnim wpisie.

Grillowanie

Grillowanie to alternatywny sposób smażenia mięsa, wiele osób uważa je za zdrowszą wersję przygotowywania mięsa. Jeśli dbasz o dietę, a nie chcesz rezygnować ze smażonych potraw, zdecyduj się na grillowanie. Ten sposób obróbki nie wymaga stosowania tłuszczu, dodatkowo jeszcze wytapiając na zewnątrz tłuszcz znajdujący się w mięsie. Kto nie lubi spędzać czasu grillując w letni wieczór ze znajomymi? Niestety, i ten sposób ma swoje wady. Przygotowując się do grillowania powinno się pomyśleć o wyczyszczeniu rusztu i zastosowaniu odpowiedniej podpałki, która nie będzie wchodzić w reakcje z przygotowywanymi potrawami.

Gotowanie

Gotowanie to bardzo ogólne pojęcie – gotować można w wodzie i na parze. Zdecydowanie zdrowsze jest gotowanie na parze, ponieważ w przeciwieństwie do gotowania w wodzie, nie wypłukują się zawarte w mięsie składniki. Dodatkowo, para wpływa na smak i zapach przygotowywanych produktów. Co jeszcze? Posiłki przygotowywane na parze zachowują wszystkie swoje właściwości i są mniej kaloryczne. Gotowanie możesz przyspieszyć zakrywając naczynie pokrywką – nie tylko skróci to jego czas, ale także zredukuje ilość utraconych witamin.

Pieczenie

Pieczenie, podobnie do smażenia, nadaje potrawom bardziej wyrazisty smak i wzmacnia ich aromat. Dzięki pieczeniu mięsa, niektóre składniki odżywcze stają się dla nas lepiej przyswajalne. Minusem pieczenia jest przede wszystkim czas potrzebny do takiego przygotowania dania. Jeśli pozostawimy mięso zbyt długo w piekarniku i doprowadzimy do przypalenia mięsa, musimy liczyć się z tym, że prawdopodobnie wytworzyły się w nim szkodliwe substancje rakotwórcze.

Powrót do listy
Powrót do listy