Jak mięso wpływa na organizm?

Mięso jest ważnym źródłem białka i innych wartości odżywczych, ale – jak każdy inny pokarm – należy spożywać je z umiarem. Według dietetyków, powinno lądować na naszych talerzach trzy razy w tygodniu w porcjach ok. 150 g na dorosłego człowieka. Należy też pamiętać, że tylko wysokiej jakości mięso wpływa na organizm pozytywnie i dostarcza komplet witamin i minerałów. Co dzieje się w ciele, kiedy je spożywamy? Przeczytaj.

Trawienie mięsa

Powszechnie panuje przekonanie, że mięso zalega w żołądku i gnije. Tymczasem na tym odcinku przewodu pokarmowego jest ono jedynie nadtrawiane. Z żołądka trafia do jelit, gdzie enzymy trawienne rozkładają białko. Proces ten trwa kilka godzin. Mało kto wie, że mięso z indyka trawione jest krócej niż np. marchew, a to za sprawą błonnika, który znacznie częściej zalega w przewodzie pokarmowym.

Naturalne spalanie tłuszczu

Zawarte w mięsie białko spala tłuszcz w sposób naturalny, przyspieszając metabolizm. Osoby, które dbają o sylwetkę, powinny jeść je pod koniec dnia, kiedy metabolizm zwalnia. Bogate w białko mięso zwiększa także efektywność ćwiczeń, ponieważ buduje masę mięśniową. Jest zatem ważnym składnikiem diety sportowców, który trudno zastąpić roślinnymi odpowiednikami.

Sprawny układ krwionośny

Spożywanie mięsa sprzyja prawidłowej pracy układu krwionośnego. Wszystko za sprawą witaminy B12 oraz żelaza hemowego, którego wchłanialność w produktach mięsnych wynosi aż 22%. Żelazo hemowe występuje przede wszystkim w czerwonym mięsie, a jego podstawową funkcją jest zapobieganie niedokrwistości.

Pełen komplet aminokwasów

Rozważając, jak mięso wpływa na organizm, nie można pominąć jednej z najważniejszych kwestii – mięso jest źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera zatem wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Produkty roślinne nie mogą się pod tym względem równać z białkiem odzwierzęcym. Jego funkcje są bardzo szerokie i zapewniają m.in.:

  • solidną dawkę energii,
  • odpowiednią budowę tkanek,
  • właściwą biosyntezę hormonów białkowych,
  • zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego,
  • organizm wolny od toksyn.

Warto też pamiętać, że niedobór białka powoduje niedożywienie i hamuje rozwój organizmu, sprzyjając występowaniu infekcji i alergii.

Wzmocnienie odporności

Kolejny ważny składnik mięsa to cynk, który aktywuje ok. 80 enzymów. Dzięki temu wzmacnia odporność, pobudza pracę trzustki, łagodzi objawy osteoporozy, zapalenia jelit, choroby wrzodowej, a nawet hemoroidów. A do tego poprawia sprawność intelektualną, zapobiega demencji, wspomaga leczenie depresji. Inne korzyści z diety bogatej w cynk? Zdrowe włosy i paznokcie!

Źródło selenu

Selen to pierwiastek występujący w naturze w niewielkich ilościach. Podobnie jak cynk, selen jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów. Pomaga usuwać wolne rodniki, chroniąc komórki i czerwone krwinki. Poprawia odporność organizmu, wspomaga leczenie depresji oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Ten ważny pierwiastek możemy spożywać właśnie w postaci mięsa. 100 g wołowiny lub filetu z indyka pokrywa nawet 50% dziennego zapotrzebowania na selen.

Mięso a cholesterol

To, jak mięso wpływa na organizm, zależy w dużej mierze od nas samych. Dotyczy to, na przykład, cholesterolu. Trzeba pamiętać, że cholesterol to ważny składnik odżywczy – aż w 80% produkowany jest przez nasz organizm. Cholesterol niezbędny jest do produkcji hormonów płciowych, syntezy witaminy D, budowy błon komórkowych czy rozwoju komórek tkanki. Istnieje jednak różnica między tzw. „dobrym” (HDL) i „złym” (LDL) cholesterolem. Chociaż ten drugi również pełni swoje ważne funkcje, równowaga między dobrym i złym cholesterolem jest podstawą. Jak ją zachować? Najważniejsza jest odpowiednio zbilansowana dieta, czyli równoważenie ilości zjadanego mięsa, w którym występują nasycone tłuszcze, z innymi produktami, zawierającymi cholesterol HDL i obniżającymi poziom jego złej odmiany. Należą do nich: ryby i owoce morza, oleje roślinne, orzechy.

Powrót do listy
Powrót do listy