Dziczyzna – mięso niezwykłe

W polskiej kuchni królują raczej klasyczne typy mięs, a dziczyzna raczej rzadko znajduje swoje miejsce na stołach. Chociaż dzik, sarna czy zając są niedoceniane, ich mięso jest bardzo zdrowe i może zapewnić niezapomniane wrażenia smakowe.

Dziczyzna to zdrowie

Jeśli porównać ją do innych mięs, dziczyzna jest mięsem bardzo chudym – zawiera tłuszcze nienasycone i wielonienasycone. Dzięki temu dziczyzna jest mniej kaloryczna , a jej wartość energetyczna to trochę ponad 100 kcal w 100 g mięsa. Dla przykładu, 100 g mięsa z dzika to 103 kcal, 100 g wieprzowiny liczy aż 300 kcal! Co jeszcze dziczyzna ma do zaoferowania? To  a bogate źródło aminokwasów egzogennych, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć, i białka. Poziom tego drugiego waha się między 17 a 24%. Kolejną zaletą dziczyzny jest duża ilość witamin, np. B2, B5 czy B6, i minerałów z fosforem i magnezem na czele. Dodatkowo, dziczyzna jest mięsem wolnym od antybiotyków i bardzo rzadko wywołuje uczulenia.

Sarna, zając, dzik – co wybrać?

Według badań, najzdrowszym mięsem z kategorii dziczyzny jest mięso sarny i dzika. Zawiera ono dużą ilość witamin i minerałów, a także wyróżnia się niższym wskaźnikiem cholesterolu. Sarna i dzik to dużo mniej tłuszczu niż lubiany kurczak. Dziczyzna jest też jednym z bogatszych źródeł żelaza, zawiera dużo mioglobiny, która jest łatwo przyswajalna. Warto też pomyśleć o mięsie zająca czy bażanta, które ma korzystniejszy skład chemiczny niż popularna wieprzowina czy wołowina.

Gdzie kupić dziczyznę?

Na pewno najkorzystniej i najłatwiej byłoby kupić dziczyznę w skupie przy leśniczówce, bądź znaleźć dobrego myśliwego, który zajmuje się takim mięsem. Jedną z obaw, które powstrzymują nas od jej zakupu jest ryzyko wystąpienia włośnicy. Może się to jednak zdarzyć raczej przy mięsach niepewnego pochodzenia i poddanych nieodpowiedniej obróbce termicznej. Jeśli boisz się nieznanych punktów, możesz kupić w sklepach mięsnych dziczyznę mrożoną. Dobre mięso z dziczyzny jest skruszone, zamarynowane i zakonserwowane – nie musimy się niczego obawiać.

 

Powrót do listy
Powrót do listy