Dlaczego warto jeść mięso z kaczki?

Mięso z kaczki rzadko trafia na nasz talerz. Znacznie chętniej sięgamy po inne rodzaje drobiu – kurczaka oraz indyka. Powszechnie panuje pogląd, że kaczka jest tłusta, droga i trudna w przygotowaniu. Czy kacze mięso rzeczywiście jest pozbawione wartości odżywczych?

Wartości odżywcze

Mięso z kaczki warto włączyć do swojej diety przede wszystkim z powodu wysokiej zawartości białka (28 g w 100 g mięsa). Kaczka to również bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Innym argumentem przemawiającym na korzyść tego gatunku drobiu jest wysoka zawartość żelaza biorącego udział w procesach krwiotwórczych oraz wspierającego działanie układu odpornościowego. W kaczce znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A i E.

Cała prawda o tłuszczu

Czy trzeba obawiać się kaloryczności mięsa z kaczki? Warto podejść do tej kwestii z rozwagą. Wbrew pozorom najtłustszym rodzajem drobiu nie jest mięso kacze, lecz… gęsina. 100 g mięsa z kaczki to ok. 300 kcal. Wartość tę można jednak łatwo obniżyć, jeśli wybierzemy pierś z kaczki i pozbawimy ją skóry – kaloryczność spada wtedy do 140 kcal w 100 g. Należy jednak zachować ostrożność, bo pozbawione warstwy tłuszczu mięso łatwo przesuszyć.

Kaczka w kuchni

Mięso kacze należy do najszlachetniejszej odmiany drobiu. Odpowiednio przygotowane zaskakuje kruchością, delikatnością i (w porównaniu do kurczaka) wyrazistym smakiem. Kaczka idealnie nadaje się do pieczenia oraz faszerowania, może również zamienić zwykłą, codzienną sałatkę w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Mięso z kaczki bardzo dobrze komponuje się z owocami – jabłkami, śliwkami , brzoskwiniami, a nawet pomarańczami. Można je również nadziewać innymi składnikami – ogromną popularnością cieszy się np. farsz z kaszy gryczanej.

Jeśli przygody z kaczką nie chcemy rozpoczynać od pieczenia całego ptaka, warto postawić na pierś. Wystarczy wcześniej zamarynować ją w czosnku, imbirze, miodzie i sosie sojowym, a następnie upiec w piekarniku lub na grillu. Czas pieczenia warto dostosować do wielkości kawałka mięsa, który mamy do dyspozycji, oraz indywidualnych upodobań, tak, by było bardziej lub mniej wysmażone. Tak przygotowane mięso będzie miłą odmianą dla wszystkich domowników.

Powrót do listy
Powrót do listy