Dieta dla serca

Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - powiedział niegdyś Hipokrates. Dzisiaj zdarza nam się zapomnieć o tej zależności - żyjemy w pośpiechu i nie przywiązujemy dużej wagi do tego, co ląduje na naszych talerzach. Tymczasem zdrowa i zbilansowana dieta nie tylko pomaga zapobiegać chorobom, ale także ogranicza lub całkowicie leczy schorzenia – również te, związane z pracą serca.

Prawdy i mity

Panuje powszechne przekonanie, że dieta bogata w mięso szkodzi sercu. Jest to tylko częściowo prawdą. Z pewnością spożywanie mięsa w nadmiarze, podobnie jak przesadzanie z innymi produktami, może odbić się negatywnie na zdrowiu. Jeśli jednak chodzi o serce, to przekonanie to dotyczy przede wszystkim mięsa czerwonego. Naukowcy dowiedli, że L-karnityna, zawarta w czerwonym mięsie jest niszczona w naszym organizmie przez bakterie i przetwarzana w szkodliwy gaz. Efektem jest powstawanie złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Dlatego mięso czerwone warto ograniczyć i nie przekraczać zalecanej dawki 70 gramów dziennie.

Przede wszystkim błonnik

Naukowcy dowiedli także, że znacznie groźniejszy dla zdrowia niż spożywanie dużej ilości mięsa, jest niedobór błonnika. Ten składnik odżywczy posiada cenne właściwości dla układu krążenia. Powinien lądować na naszych talerzach w ilości co najmniej 25 g dziennie. Błonnik znajduje się w warzywach i owocach, roślinach strączkowych, kaszach, niełuskanym ryżu i gruboziarnistym pieczywie.

Składniki, które Twoje serce pokocha

W diecie dla osób cierpiących na choroby serca lub chcących im zapobiegać powinny znajdować się produkty zbożowe oraz „chudy” nabiał. Niezbędnym elementem diety są także warzywa i owoce – świeże i mrożone, tłuszcze w postaci oleju słonecznikowego, kukurydzianego, rzepakowego lub sojowego. Doskonale sprawdzi się także oliwa z oliwek. Ryby i mięso powinny być gotowane, nie smażone. Ważne jest także picie dużych ilości wody.

Czego Twoje serce nie lubi

Wśród produktów zbożowych osobom z chorobami serca nie zaleca się spożywania pieczywa żytniego ani razowego, a także gruboziarnistych kasz. Sercu nie służą także tłuste produkty mleczne, w tym skondensowane mleko, ser żółty i pleśniowy, pełnotłuste jogurty. Chcąc cieszyć się zdrowiem, warto z diety wyeliminować także wszelkie pasztety, konserwy, słone wędliny oraz mięsa z widocznym tłuszczem, smalec, słoninę i margarynę. Odradzane są również solone i konserwowane warzywa, pieczone ziemniaki, alkohol, czekolada i słodkie napoje. Niezbędne jest także zrezygnowanie z fast foodów, przetworzonego jedzenia, zupek z proszku i tym podobnych produktów.

Powrót do listy
Powrót do listy