Dania mięsne dla zabieganych

Choć o znaczeniu pełnowartościowych, regularnych posiłków nie trzeba nikogo przekonywać, tempo życia i nadmiar obowiązków mogą skutecznie uniemożliwiać spędzanie długich godzin w kuchni. Jak ułatwić sobie planowanie posiłków? Zdradzamy kilka sposobów.

Zadbaj o jakość

Niezależnie od tego, jakie danie ostatecznie zdecydujesz się przyrządzić, postaw na składniki dobrej jakości. Mięso kupuj zawsze od sprawdzonych dostawców. Nieświeże lub naszpikowane konserwantami składniki mogą zniweczyć Twoje wysiłki i zepsuć smak dania.

Sprytne sposoby przygotowywania posiłków

Potrawy wymagające siekania wielu składników lub wielogodzinnego, powolnego duszenia lepiej zaplanować na weekend, kiedy możesz sobie pozwolić na spędzenie więcej czasu w kuchni. W tygodniu sprawdzą się dania, których składniki nie potrzebują długiej obróbki termicznej – np. smażenie czy grillowanie.

Czas przygotowania wielu popularnych dań można skrócić, stosując sprytne sposoby. Chlebki pita to idealny zamiennik ciasta do pizzy – wystarczy posmarować je szybkim sosem pomidorowym (przygotowanym np. z pomidorów z puszki, czosnku, soli i pieprzu), ułożyć na nim plasterki ulubionej szynki z indyka, posypać tartą mozzarellą i zapiec w piekarniku.

Warto wypracować sprawdzony zestaw dań, które wykonamy szybko i łatwo nawet po bardzo męczącym dniu:

Makarony

Dania z makaronem wiodą prym pod względem czasu poświęcanego na przygotowanie posiłku. Podobnie usmażenie pokrojonego w wąskie paski lub kostkę o boku ok. 1 cm mięsa zajmie dosłownie kilka chwil. Równie dobrze jak pierś z kurczaka sprawdzi się np. delikatne mięso z udek. Wystarczy pokrojona w kostkę cebula podsmażona na odrobinie oleju, pomidory w puszce (w sezonie lepiej wybrać świeże), sól, pieprz i ulubione zioła.

Dania jednogarnkowe

Gdy liczy się każda minuta, warto postawić na dania jednogarnkowe. Poza krótkim czasem przygotowania takie rozwiązania mają jeszcze inne zalety: ograniczają do minimum uciążliwe zmywanie po posiłku oraz pozwalają na swobodne modyfikacje pod względem doboru składników. Dzięki temu nawet jeśli zabraknie Ci czasu na zrobienie zakupów, możesz po prostu wykorzystać to, co masz pod ręką. Potrzebujesz bazy (może to być kasza lub ryż – jeśli bardzo zależy Ci na czasie, postaw na kuskus, który nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem), porcji warzyw (sprawdzą się np. pieczarki, cukinia czy fasola z puszki) i ulubionego rodzaju mięsa (kabanosy o wysokiej mięsności są równie dobrym pomysłem, co mielona wołowina). Całość wystarczy podsmażyć i dusić przez kilka minut pod przykryciem.

Siekane kotlety z kurczaka

Delikatne mięso z kurczaka to idealny punkt wyjścia do kulinarnych eksperymentów. Pokrój je i dodaj ulubione dodatki – czerwoną paprykę, starty ser, oliwki, groszek lub pieczarki. Teraz czas na jajko, odrobinę majonezu lub śmietany oraz mąkę (sprawdzi się również bułka tarta). Gotową masę nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor. Kotlety możesz podać z dowolnymi dodatkami – bagietką, ryżem lub po prostu z gotowanymi na parze warzywami.

Powrót do listy
Powrót do listy