Czerwone czy białe mięso – które jest zdrowsze?

Mięso dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych - głównie białka i żelaza. Ich ilość oraz ilość niekorzystnych substancji, zależy jednak od rodzaju mięsa. Które mięso jest zatem zdrowsze? Czerwone czy białe?

Czerwone i białe mięso

Mięso dzieli się na dwa rodzaje – czerwone i białe. Chociaż określamy je nazwami kolorów, odgrywają one tutaj marginalną rolę. W przedstawionym podziale główną rolę odgrywa jednak zawartość tłuszczu w mięsie – mięso białe jest znacznie mniej tłuste niż mięso czerwone. Czy oznacza to, że jest zdrowsze? W teorii – tak. W praktyce jednak, mięso czerwone ma dużo więcej białka oraz żelaza. To jak, które mięso jest zdrowsze?

Przeczytaj również: Mięso w diecie lekkostrawnej

Mięso czerwone

Mięso czerwone zawiera dużo tłuszczu, w związku z tym jest dużo pożywniejsze niż mięso białe. Dostarcza też organizmowi dużo więcej żelaza, co ma znaczenie na przykład przy zapobieganiu anemii. Co jeszcze? Mięso czerwone pochodzi od zwierząt hodowlanych i łownych, i w przeciwnie do mięsa białego posiada większą zawartość mioglobiny oraz tkanki tłuszczowej.

Do mięs czerwonych zalicza się:

  • wieprzowinę,
  • wołowinę,
  • baraninę,
  • dziczyznę,
  • koninę.

Mięso białe

Mięso białe to w głównej mierze mięso drobiowe i pochodzi od kur, indyków, gęsi czy przepiórek. W mięsie białym znajdziemy zdecydowanie mniej mioglobiny, czyli barwnika, oraz mniej tłuszczu. Dzięki temu mięso białe dostarcza nam mniej cholesterolu. Do mięsa białego zaliczamy:

  • mięso kurczaka,
  • indyka,
  • królika,
  • cielęcinę.

Przeczytaj również: Które mięso jest najzdrowsze?

Które mięso wybrać?

To zależy – pod względem kaloryczności zdrowsze będzie mięso białe, które można jeść nawet nawet kilka razy w tygodniu. Dostarczy ono także naszemu organizmowi odpowiedniej ilości białka. Ten rodzaj mięsa powinny wybierać dzieci, osoby otyłe oraz te, które mają problemy kardiologiczne. Niestety białe mięso jest mniej pożywne niż mięso czerwone i zawiera znacznie mniej żelaza.

Mięso czerwone zaś powinno być spożywane dużo rzadziej – do kilku razy w ciągu miesiąca. Nie powinno się jednak rezygnować z niego całkiem. Mięso czerwone swoją nazwę kolorowi, który zawarty jest w zwartej strukturze. Mięso czerwone zawiera więcej żelaza oraz białka, dzięki czemu jest pożywniejsze.

 

Powrót do listy
Powrót do listy