5 zalet dziczyzny

Choć w przeszłości dziczyzna królowała na polskich stołach, dziś sięgamy po nią niezwykle rzadko. Powszechny jest pogląd, że mięso zwierzyny łownej wymaga skomplikowanej obróbki i może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Jaka jest prawda? I co przemawia za tym, by włączyć dziczyznę do swojej diety?

Wysoka zawartość białka

Dziczyzna to bogate źródło białka i aminokwasów egzogennych. Z tego powodu jest szczególnie polecana osobom uprawiającym sport – idealnie sprawdzi się w procesie kształtowania sylwetki oraz formy. Stosunek kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych jest w przypadku dziczyzny o wiele korzystniejszy niż w innych rodzajach mięsa. Dodatkowo niemal ¾ energii (ok. 22%) pochodzi z białka.

Niska wartość kaloryczna

Po mięso zwierzyny łownej powinny częściej sięgać również osoby na diecie odchudzającej – 100 g zawiera średnio 120 kcal, czyli niemal trzykrotnie mniej niż wieprzowina. Dziczyzna charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu, a także cholesterolu (80 mg w 100 g). Dodatkowo nie wywołuje uczuleń.

Bogate źródło składników odżywczych

Pod względem zawartości witamin i składników mineralnych dziczyzna czterokrotnie przewyższa mięso zwierząt rzeźnych. Włączenie do diety mięsa dzikich zwierząt to dobry sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych – przede wszystkim witamin z grupy B. Dziczyzna obfituje również w potas, magnez, fosfor, wapń, a także dobrze przyswajalne żelazo (mięso jelenia zawiera aż 5 mg w 100 g).

Z tego powodu jest szczególnie polecana chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Wchodzi również w skład  mioglobiny – białka odpowiedzialnego za pobieranie tlenu z krwi.

Niezwykły smak

Dieta zwierzyny łownej znacząco różni się od diety zwierząt hodowlanych. Trawa, zioła i owoce nadają mięsu niezwykły aromat. Wybierając dziczyznę, zyskujesz pewność, że jest to mięso pozbawione antybiotyków lub chemicznych dodatków, często dodawanych do paszy. Aby w pełni wykorzystać zalety dziczyzny, należy kupować jedynie starannie przebadane mięso pochodzące z zaufanego źródła.

Mnogość zastosowań

Mięso sarny, dzika, jelenia, królika, kaczki, przepiórki czy bażanta można przygotować na mnóstwo sposobów. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia oraz duszenia. Dla podkreślenia smaku mięsa warto wcześniej przygotować odpowiednią marynatę. W przypadku dzikiego ptactwa doskonale sprawdzą się zioła – koperek, tymianek i natka pietruszki. Dobrym pomysłem jest również kminek i ziele angielskie oraz suszone owoce. Mięso zwierzyny łownej idealnie nadaje się do przygotowania pasztetów, gulaszy, kiełbas o niepowtarzalnym aromacie.

Powrót do listy
Powrót do listy